keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Oma maa mustikka, muu maa...

Tämän vuoden mustikkasato alkaa jo ehtyä ja jäljellä on enää rippeitä muiden poimijoiden jäljiltä. Siitä huolimatta on kiva käydä välillä metsässä ja hakea näitä supermarjoja vielä päivän tai parin tarpeisiin. Näin pakkaseen ehtineet marjat säästyvät myöhempää käyttöä varten.


Mustikkaa ei suotta kutsuta supermarjaksi. Mustikat sisältävät runsaasti C- ja E -vitamiinia sekä paljon kuitua. C- ja E- vitamiinin lisäksi mustikat sisältävät huomattavat määrät myös muita antioksidantteja,  kuten antosyaaneja ja flavonoideja.

Mustikan antosyaanit ovat eduksi silmien terveydelle. Tutkimusten mukaan antosyaanit oletettavasti vaikuttavat positiivisesti hämäränäköön ja ilmeisesti myös ehkäisevät silmänpohjan rappeuman muodostumista. 

Koska mustikalla on edullisia vaikutuksia veren glukoosi ja insuniitasoihin voidaan sitä pitää hyvänä lääkkeenä kakkostyypin diabetekseen. Tutkijoiden mukaan mustikka ehkäisee ainakin rintasyöpäsolujen  kasvua..