tiistai 30. heinäkuuta 2013

Turvottaako?

Arki alkaa jo osalla meistä ja töihin pitäisi lähteä. Mutta kiristääkö housun tai hameen vyötärö? Vai tuntuuko muutoin, että vatsa pömpöttää, sormet ovat kuin nakit ja sääret kuin puupölkyt kaiken lomaherkuttelun jäljiltä?Syö säännöllisesti pieniä aterioita

Vältät vatsan turvotuksen nauttimalla useita, pieniä aterioita päivän aikana.  Hyvä rytmi syömiselle on kolme varsinaista ateriaa päivässä täydennettynä 1-3 välipalalla tarpeen mukaan. Syömällä säännöllisesti nälkäsi ei ehdi kasvaa kovin suureksi ja syödyn aterian koko pysyy kohtuullisena.

Nauti ateriasi rauhallisesti ja pureskele ruokasi hitaasti. Hotkimalla syödessäsi tulet helposti nielleeksi ruoan tai juoman mukana ilmaa, joka turvottaa. Suuret ruoka-annokset ja varsinkin  myöhään nautittuina aiheuttavat myös turvotusta. Suoliston liikkeet ovat yöllä hitaammat kuin päivisin. Nauti siis runsaammat ateriat jo aiemmin päivällä.

Juo riittävästi
Liian vähäinen juominen turvottaa. Päivittäin tulee juoda noin 1-1,5 litraa juomia ja helteellä tai runsaasti saunoessa enemmänkin. Paras janojuoma on vesi.

Juomien, kuten kivennäisvesien, virvoitusjuomien tai siiderien sisältämä hiilihappo aiheuttaa osalle turvotusta. Varsinkin, jos juot hiilihapotettuja juomia runsaasti. Vaihda ainakin osa hiilihapotetuista juomista pelkkään veteen.

Kärsitkö ummetuksesta?
Ummetuksen oireita voit helpottaa nauttimalla runsaskuituista ruokaa ja juomalla sekä liikumalla riittävästi. Valitse täysjyväviljaa sisältäviä leipiä, riisiä, pastaa tai kuskusia ja nauti reilusti tuoreita kasviksia ja ihania suomalaisia marjoja. Leseillä voit myös helposti lisätä kuidunsaantiasi tai käyttämällä vaikkapa pellavansiemeniä.

Kuitu sitoo itseensä nestettä ja juomisen merkitys korostuu nautittaessasi paljon runsaskuituista ruokia. Ummetuksen vaivatessa saattaa olla tarpeen nauttia jopa tavallista enemmän juomia.

Entä oletko nauttinut liikaa suolaa?
Kesän makkarat, sillit, feta -juusto sisältävät runsaasti suolaa.  Turvotus lisääntyy erityisesti, mikäli nautit normaalisti vähempi suolaista. Suolan natrium sitoo itseensä vettä ja aiheuttaa näin turvotuksen. Suolan aiheuttama turvotus vähenee yleensä parin päivän kuluessa, kun siirryt vähempi suolaisiin ruokiin.

Vai kaasua aiheuttavia ruoakia?
Sipulit, kaalit, paprika, sienet ja herneet tai pavut voivat olla turvotuksen syynä. Turvotusta voivat aiheuttaa myös vaalea tai tuore leipä ja runsaasti sokeria sisältävät ruoat tai leivonnaiset. 

Sokerialkoholit eli ksylitoli, sorbitoli ja fruktoosi voivat myös aiheuttaa turvotusta. Tarkkaile purukumien tai pastillien käyttöäsi, jos ne sisältävät sokerialkoholeja ja tunnet usein itsesi  niiden nauttimisen jälkeen turvonneeksi.

Hyödytkö probiooteista?
Voit saada turvotukseesi apua probiootit. Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka edistävät terveyttä tasapainottamalla suolistomikrobistoa. Probiootteja löydät ainakin joistakin maidoista, piimästä, jogurteista, teho- ja herajuomista, mehuista, juustoista tai marjakeitoista mm. bifido- tai laktobasillissukuisina mikrobeina.

Kokeile luontaisia nesteenpoistajia
Voit halutessasi kokeilla turvotuksesi hoidoksi kasviksia tai yrttejä, joilla on luontaisesti nestettä poistava vaikutus. Käytä tavallista runsaammin kasviksista kurkkua, selleriä tai ananasta taikka kokeile inkivääriä, persiljaa ja nokkosta, sillä ne poistavat nestettä kehosta.

Muista lisäksi liikkua
Hyvä turvotuksen poistaja on myös liikunta, sillä liikkuminen edistää suolen toimintaa. Ota kori käsivarrelle ja lähde sieni- tai marjametsään. Saat maistuvan sadon lisäksi mieluisaa liikuntaa kehollesi!