perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kauraa, ohraa ja muuta hyvää täysjyvää

Laadukkaat täysjyvätuotteet sisältävät runsaasti kuituja, B -ryhmän vitamiineja, mineraaleja ja bioaktiivisia yhdisteitä, kuten antioksidantteja. Mineraaleista viljat sisältävät erityisesti rautaa, sinkkiä, mangaania, kuparia ja seleeniä. Lisäksi täysjyväviljat sisältävät fenolihappoja ja lignaaneja, jotka ovat tärkeitä suolistomme bakteereille.

Kaura

Kaura sisältää kuitua, monipuolisesti proteiinia ja hyvälaatuista rasvaa. Kauran sisältämä kuitu on  pääosin beetaglukaania. Beetaglugaani muodostaa veden kanssa hyytelömäisen massan, joka sitoo suolessa sappihappoja sekä kolesterolia ja kuljettaa niitä pois elimistöstä. Kaura pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tasapainottaa vatsan toimintaa. Kauran beetaglukaani vaikuttaa myös veren sokeri- ja insuliinitasoon ja sopii siten hyvin myös diabeetikoille.

Kauraleseet ja -hiutaleet sisältävät kuituja ja sopivat hyvin eri ruokiin ja leivontaan. Kaurapuuron nauttiminen  aamulla on edelleen mahtava startti päivään. Nykyään täysjyväkauraa käytetään paljon leivissä. 

Ohra

Ohra on aiemmin ollut Suomessa pääasiallisin käytetty vilja, ennen rukiin käytön lisääntymistä. Ohrassa on myös runsaasti beetaglukaania. Kauran tavoin ohra auttaa alentamaan verenkolesterolipitoisuutta ja tasaa verensokeria.

Ohra on hyvin monikäyttöinen vilja, joka sopii hyvin puuroihin, leipien tai erityisesti rieskojen valmistukseen. Leivissä ohran lisäksi käytetään yleensä vehnäjauhoja, koska ohra ei sisällä sitkoa. Ohraa voi käyttää myös esimerkiksi riisin, pastan tai perunan tilalla hyvänä kuitupitoisena lisäkkeinä. Ohra sopii hyvin käytettäväksi  myös muurinpohjalettutaikinaan. 

Vehnä

Valkoinen vehnä on terveytemme kannalta epäedullista ja siksi sen käyttöä tulisi vähentää. Täysjyvävehnä on terveysvaikutukseltaan aivan omaa luokkaansa valkoiseen vehnään verrattuna. Täysjyvävehnä sopii hyvin leivontaan, kuten ruoanvalmistukseenkin. Täysjyvävehnä  vaikuttaa erityisesti suoliston hyvinvointiin.  Ostaessasi leipää, mysliä, muroja tai muita viljatuotteita tarkista pakkausmerkinnöistä, että ne sisältävät täysjyvää. Täysjyvässä on kaikki viljan hyvät ominaisuudet niin kuidut kuin suojaravintoaineetkin.

Mikäli tarkkailet pakkauksista vain kuitu merkintöjä, saattavat ne joskus johtaa harhaan. Kuitua on saatettu lisätä tuotteeseen, jotta se antaisi terveellisemmän vaikutuksen. Kuitulisät toki lisäävät tuotteen kuidun määrää, mutta sillä ei ole vaikutusta antioksidantti, mineraali ja vitamiinipitoisuuksiin. Yleensä kuitupitoisuus on kuitenkin hyvä ilmaisin siitä, että tuote on terveydellä eduksi.

Valitse arkena aina täysjyväviljaa, jotta saat viljojen kaikki hyödyt hyväksesi. Täytetty vaalea patonki silloin tällöin lounaaksi tai vaaleita sämpylöitä vaikkapa suunnuntai brunssilla tai perjantai-iltaisin ovat sallittuja herkkuja, mutta päivittäiseksi syömiseksi vaaleista leivistä ei ole.