tiistai 5. kesäkuuta 2012

Ruista ranteeseen

Ruis on kuulunut suomalaiseen ruokapöytään jo todella pitkään. Rukiin mausta kannattaa edelleen nauttia, koska sillä on erittäin paljon hyviä terveysvaikutuksia erityisesti sisältämänsä kuidun vuoksi. Kuidun lisäksi hyvien terveysvaikutusten taustalla on myös rukiin sisältämät bioaktiiviset yhdisteet. Ruista tai muuta täysjyväviljaa olisikin hyvä syödä jokaisella aterialla. 

Miksi ruista kannattaa nauttia?

Ruis auttaa painonhallinnassa pitämällä nälän loitolla ja lisäämällä kylläisyyden tunnetta. Lisäksi ruis parantaa vatsan toimintaa ja estää siten ummetusta. Ruis tasoittaa verensokeria ja pitää yllä hyvää virestilaa ja auttaa  jaksamaan. Rukiin nauttimisella on etua sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen niin ehkäisyssä kuin hoidossakin.

Ruis alentaa veren kolesteroliarvoja. Pohjoismaisessa tutkimuksessa sydäntautiriskissä olevien ruisleipää syövien miesten kolesterolitasot laskivat vehnäleipää syöviin verrattuna. Ruis vähentää aterian jälkeistä insuliinitarvetta. Elimistö pystyy käsittelemään rukiista tulleen sokerin pienemmällä määrällä insuliinia kuin muista viljoista saadun sokerin. Rukiin voidaan sanoa tavallaan suojaavan haimaa.

Rukiin bioaktiiviset yhdisteet, kuten antioksidantit, lignaanit ja sterolit sekä muut fenoliset yhdisteet suojaavat myös osaltaan sydän- ja verisuonitaudeilta. Runsas rukiin nauttiminen saattaa myös vähentää riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Rukiin sisältämistä lignaaneista syntyy suolistossa hormonin kaltaisia aineita, joilla on rinta- ja eturauhassyöpiä suojaava vaikutus. Ruoansulatuskanavassa kuidut sitovat haitallisia aineita kuljettaen ne pois ja siten ne osaltaan suojaavat myös suolistosyöviltä.

Nauttimalla ruista saat myös runsaammin vitamiineja ja mineraaleja vaaleisiin leipiin nähden. Valitessasi vaalean leivän, saat lähes yksinomaan hiilihydraatteja ja muut arvokkaat ravintoaineet jäävät saamatta. Ruis on hyvä magnesiumin, raudan ja sinkin lähde. Mineraalien lisäksi ruis sisältää paljon B -ryhmän vitamiineja.

Hyvänä hiilihydraatin lähteenä kuitupitoinen ruis antaa energiaa tasaisti ja pitkäkestoisesti. Tasaisesta  energiansaannista on hyötyä aivojen toiminnan kannalta.


Paljonko ruisleipää päivässä?

Päivittäinen kuidunsaanti suositus on 30-35 g. Ruis sisältää runsaasti kuitua ja nauttimalla ainakin puolet päivittäisestä viljoistasi rukiina, päivittäinen kuidun saantisi on yleensä turvattu. Esimerkiksi 20 g kuitua saat nauttimalla neljä palaa täysjyväruisleipää TAI kolme täysjyväruisleipää ja lautasellisen puuroa. Tavallista ruisleipää pitää nauttia kuusi viipaletta saadakseen 20 g kuitua.

Nautittavien leipien määrä riippuu energiantarpeestasi ja muiden viljavalmisteiden käytöstäsi sekä kasvisten käyttömääristäsi.

Jos tuore ruisleipä turvottaa tai aiheuttaa ilmavaivoja, kokeile paahtaa ruisleipäviipaleet. Paahdettu leipä aiheuttaa yleensä harvemmin oireita kuin tuore leipä. Voit kokeilla myös näkkileipää tuoreen leivän tilalla. Myös puurot ovat yleensä hyvin siedettyjä.

Ruiskuitu saattaa heikentää raudan imeytymistä. Imeytymistä voit parantaa nauttimalla rukiin yhteydessä kotakin eläinrautaa, kuten leivällä leikkelettä. Nauttimalla lisäksi C -vitamiinia eli kasviksia, hedelmiä tai marjoja tehostat edelleen raudan imeytymistä.

Mikäli et ole tottunut rukiin makuun, opettele nauttimaan ruista korvamalla yhden päivittäisestä leivästä ruisleivällä. Lisää ruisleipien osuutta vähitellen, jotta myös elimistösi ehtii tottua runsaanpaan kuidun saantiin. Ihmiset tottuvat uusiin makuihin noin 15 maistamiskerran jälkeen.