torstai 20. syyskuuta 2012

Punaiset terveyspommit

Punajuuri on ehdottomasti yksi suosikkikasviksistani. Käytän niistä vain juureksen, vaikka lehdetkin olisivat kuulemma hyvää syötävää. Tykkään punajuurista maun lisäksi niiden mahtavasta väristä eikä pelkästään ruoissa vaan myös ryytimaalla.


Punajuuret ovat superruokaa erityisesti sisältämiensä folaatin, kuitujen ja antioksidanttien vuoksi. Punajuuret sisältävät runsaasti myös mangaania, magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Lisäksi punajuuret ovat hyviä C-vitamiinin ja pyridoksiinin (B6 -vitamiinin) lähteitä.

Kuten keväällä jo kirjoittelinkin voisimme me suomalaiset parantaa folaatin saantiamme. Folaattia tarvitsemme punasolujemme uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä ehkäisemään verisuoniemme ahtautumista. Folaatti lisäksi tukee hedelmöittymistä ja on erittäin tärkeä vitamiini alkuraskaudessa. Nyt on hyvä hetki parantaa folaatinsaantiaan nauttimalla runsaasti punajuuria lisäkkeinä ja erilaisissa ruoissa.

Punajuuri saa värinsä betalaiineista. Betalaiinit ovat antioksidantteja, jotka suojaavat elimistöämme vanhenemiseen liittyviltä muutoksilta, ehkäisevät syövän syntyä ja suojavat sekä sydäntämme että verisuoniamme.

Punajuuria on perinteisten punaisten lisäksi myös valkoisina tai raidallisina. Muotokin voi vaihdella pyöreästä ja litteän mallisesta aina pitkuliaiseen muotoon saakka.

Itse pidän eniten punajuurista sellaisenaan paahdettuina ja nautin niitä lisäkkeenä. Punajuuriruoat ovat myös erittäin hyviä, kuten punajuurisosekeitto tai halloumin kanssa vuokaruokana. Borssikeittokin on yksi suosikkini. Tämän syksyn ensimmäinen rosollikin jo nautittu, joka mielestäni on todella hyvä syysruoka tuoreista juureksista valmistettuna.