sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Lähde ulos täyttämään D-vitamiinivarastoja auringosta!

D-vitamiiini on folaatin ohella toinen vitamiini, jonka saantimme on usein riittämätöntä.  D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota muodostuu auringon UVB -säteilyn vaikutuksesta iholla.


Saamme Suomessa toukokuusta syyskuulle riittävästi D-vitamiinia auringon valon vaikutuksesta. Aurinko onkin kesäaikaan paras D-vitamiininlähteemme. D-vitamiinia saamme lisäksi ruoista, kuten kalasta, metsäsienistä ja vitaminoiduista maitotuotteista sekä kananmunasta.

Meidän olisi hyvä olla auringossa ainakin 10-15 minuuttia muutaman kerran viikossa, jotta saisimme auringon valon vaikutuksesta riittävästi D-vitamiinia. Auringossa on hyvä oleskella ainakin kasvot, kädet ja käsivarret paljaina, jotta D-vitamiinisynteesiä pääsee tapahtumaan. 

Paras aika oleilla auringossa on suunnilleen kello 11-15 välillä. Vaikka oleilisimme pidempään auringossa, niin siten emme voi saada liikaa D-vitamiinia: Iho sätelee sopivaa tuotannon määrää.

D-vitamiinin kannalta olisi parasta oleskella auringossa vain usein toistuvia, mutta lyhyitä aikoja kerraallaan. Mikäli haluat täydentää  D-vitamiinivarastojasi auringon UVB säteilyn avulla, niin jätä silloin aurinkovoiteet käyttämättä. Aurinkovoiteet estävät D-vitamiinin muodotumisen iholla.

Tarvitsemme D-vitamiinia luuston muodostumiseen. Lisäksi D-vitamiini parantaa lihasten toimintaa ja vastustuskykyä. Riittävällä D-vitamiinin saannilla voimme mahdollisesti myös ehkäistä diabeteksen, nivelreuman ja syöpien syntyä.

Vaikka D-vitamiinia tuotetaan auringonvalon vaikutuksesta iholla, on kuitenkin muistettava, että lapset, raskaana olevat ja imettävät äidit ja yli 60-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinitäydennystä ympäri vuoden.


Anna auringon helliä ihoasi ja täyttää D-vitamiinivarastosi! 

Mutta älä polta ihoasi auringossa!Syksyllä palaankin uudelleen D-vitamiiniin, jolloin auringonvalosta saatava D-vitamiini ei enää riitä ja, kun kesällä täydentyneet varastomme ovat huvenneet.